VENRAY – De NTTB is op zoek naar verandering van competitie-opzet. Het nieuwe hoofdbestuur is ervan overtuigd dat die verandering noodzakelijk is om meer leden te krijgen (terwijl het waarschijnlijk alleen maar leden gaat kosten).

Vorig jaar kwam een eerste voorstel daartoe echter niet door de bondsraad. Het voorstel (duo-competitie voor senioren en jeugd, landelijk en in de afdelingen) was dan ook niet erg doordacht of onderbouwd. Een aangepast voorstel zou aanvankelijk deze maand gepresenteerd worden, maar daar is van afgezien. Het HB heeft nu een extern bureau ingeschakeld om de wensen van leden in den lande te onderzoeken.

Hoe relatief eenvoudig een dergelijk onderzoek is bewees Johan Verhoeve van TTV Die Meede. Voor de afdeling Zuidwest opende hij een enquête voor zowel leden als niet-leden, waarin de respondenten konden aangeven wat ze van het competitie- en toernooien-aanbod vinden. De enquête werd maar liefst 1009 keer ingevuld: 892 senioren en 117 jeugdspelers. Uit deze representatieve enquête blijkt dat een meerderheid een voorkeur heeft voor de huidige opzet (3×3 + 1 dubbel).

Weinig animo voor duo-competitie

Bij de jeugd waren de opties voor de competitie-opzet beperkt tot vijf. 64% (75 van 117) gaf de voorkeur aan de huidige opzet, waarbij er nog een voorkeur voor het spelen op één tafel (41%, 48 van 117) of op twee tafels (23%, 27 van 117) aangegeven kon worden. Verder gaf 15% (17 van 117) de voorkeur aan de 2×2 optie (duo) en had 9% geen voorkeur.

Bij de senioren gaf ongeveer eenzelfde deel (66%) van de respondenten de voorkeur aan de huidige competitie-opzet (585 van 892). De overige 34% was verdeeld over de overige opties waarbij de 4×4 optie (16 enkels op 2 tafels, 8%), de 3×2 optie (6 enkels en 1 dubbel op 1 tafel, 8%) en de 2×2 optie (duo; 4 enkels en 1 dubbel op 1 tafel, 6%) de meest genoemde alternatieven waren. Hier gaf 6% aan geen voorkeur te hebben.

Gebruik wat al aanwezig is

Uiteraard geeft deze enquête slechts een beeld van wat er leeft in Zuidwest, maar de opzet van en de response op de enquête geeft voldoende aanknopingspunten om het in alle afdelingen uit te zetten. Het lijkt me geen onverstandig idee als het hoofdbestuur van de NTTB eens gaat praten met Johan Verhoeve om te kijken, hoe de enquête landelijk uitgezet kan worden. Dat lijkt me een snellere manier dan het inhuren van een (duur) extern bureau.

De volledige resultaten van de enquête zijn hier te vinden. Hieronder naast de competitie-opzet ook voorkeuren voor wedstrijdduur en toernooi-aanbod.

Bron: http://tafeltennisprimeur.nl/

  Deel dit artikel